Installation av din nya kamin

Att installera en kamin är en viktig åtgärd som kräver noggrannhet och ansvar. Genom att följa säkerhetsföreskrifter och använda professionell hjälp kan du njuta av värmen och mysigheten av din kamin på ett tryggt sätt.

Att installera en kamin är en viktig och potentiellt farlig uppgift som kräver planering och efterlevnad av säkerhetsföreskrifter. I Sverige får man installera kaminen själv, men det rekommenderas inte. Anledningarna är många – det rör sig om garantier som kan sluta gälla, bygglov som kan dras tillbaka samt försäkringar som slutar gälla utan yrkesmässig installation. Skulle något gå snett i monteringen  kanske du inte har något hus kvar.

Vi rekommenderar därför starkt att man anlitar professionella aktörer för sin kamininstallation, och hjälper gärna till. Börja med ett kostnadsfritt hembesök – det kan vi även göra via videolänk. Klicka här för att läsa mer om kaminkollen.

Vad kostar det att installera en kamin?

Denna fråga är svår att svara på eftersom det beror på många saker som är unika för just ditt hus. Vi behöver veta hur lång skorsten som behövs, om det finns en befintlig skorsten eller om vi behöver installera en skorsten. Finns det befintlig murstock?

Ibland är ett hembesök nödvändig för att fastställa hur vi löser anslutningen på bästa sätt. Detta är en tjänst vi erbjuder gratis, boka gärna ett hembesök så hjälper vi dig.

Hur lång tid tar kamininstallationen?

Du behöver räkna med att det tar två dagar. Men det här är en sanning med modifikation, ibland räcker det med en dag och ibland (ganska sällan) behöver vi tre dagar. Men precis som att det är svårt att svara på vad det kostar att installera en kamin eller eldstad så är det svårt att definitivt säga hur lång  tid monteringen tar. När vi kommer till dig för installation har vi dock med oss allt vi behöver för att göra klart jobbet och du behöver inte vara hemma under tiden.

Installera kamin utan skorsten eller murstock

Om du vill installera en kamin där det inte finns varken murstock eller skorsten är det i regel inga hinder, vi löser det mesta. Vi räknar ut hur lång skorsten som behövs och skapar kanal för den ända ut till taket. Det finns idag smarta lösningar som är effektiva när det gåller både ekonomi och tid för montering. 

Skorstensfria kaminer

Det finns skorstensfria kaminer som kan användas i lägenheter och på kontor. Dessa kräver ingen skorsten då de brinner utan vare sig rök eller sot. De drivs i regel av bioetanol, en transparent vätska som famställs ekologiskt hållbart. Man fyller på sin kamin och får en trevlig, mysig brasa som värmer gott.

Se gärna vårt sortiment av skorstensfria bioetanolbrasor

1

Välj en kamin

Vi säljer marknadens mest moderna kaminer från de största leverantörerna. Vi kan specialbeställa och måttanpassa alla lösningar.

2

Få en offert

När du valt en kamin så kan vi räkna på installationskostnaden. Den beror på dina unika förutsättningar och du får en offert med fast pris på hela paketet.

3

Boka installationen

Din kamin installeras av certifierade eldstadsinstallatörer som står för kunskap och kvalitet i hela resan. Vi utför även närliggande tjänster såsom skorstensrenovering.

4

Njut av brasan!

Med fyra butiker i Stockholmsområdet kan vi serva dig snabbt och effektivt. Välj den butik som ligger närmast – vi delar gärna med oss av kunskap.

Vi är Certifierade Eldstadsinstallatörer

Eldabutikerna har som första och enda organisation i branschen en yrkescertifiering för att säkerställa att installationen utförs korrekt och enligt regelverket. Certifieringen är framtagen av branschens ledande aktörer och är under statlig kontroll. Alla våra montörer har genomgått kurser och blivit certifierade.

Därför går alla våra installatörer utbildningen som bland annat innehåller:

  • Förbränningslära
  • Skorstensfysik
  • Värmeöverföringslära
  • Belastning av bjälklag
  • Olika typer av ventilationssystem
  • Taksäkerhet
  • Lagkrav gällande installation eller väsentlig ändring av eldstäder och skorstenar.
  • Krav på eldstäder i Boverkets byggregler
  • Krav på rökkanaler i Boverkets byggregler

Samtliga installatörer i Elda Stockholm har genomgått och fått certifieringen. Välkommen att boka installation!

Arbetare på tak
Två män diskuterar
Ikon, kontakt

Klicka här för att boka ett möte

Vi kan ta ett snabbt videomöte för att komma igång. Vi gör även hembesök.
Svenska brasvärmeföreningen

Svenska Brasvärmeföreningen

Vi är medlem i Svenska Brasvärmeföreningen, som arbetar med kommunikation gentemot myndigheter, forskningsprojekt, bevakar kommande lagkrav och informerar om brasvärmens egenskaper.

Sero

Sero är Skorstensentreprenörernas Riksorganisation och när det kommer till skorstensarbeten anlitar vi endast personal som blivit certifierade av organisationen.

Taksäkerhetskommiten del av logo

Taksäkerhetskommittén

Taksäkerhetskommittén, TSK, arbetar fram standarder för säkra arbeten på tak. Det är en gemensam satsning mellan branschpartners och organisationer. Vi arbetar efter framtagna regler och rekommendationer.

Certifierade installatörer

Alla montörer är certifierade eldstadsinstallatörer och vi utför även närliggande tjänster såsom skorstensrenovering. Vi kan kaminer och skorstenar.

Kaminförsäljning

Hur går monteringen till?

Följ med teamet på en installation av kamin i en villa i Stockholm.

Vi lät en kamera följa med ett monteringteam för några år sedan. Vill du se hur det går till? Läs mer om hur det går till att installera kamin och se videon.