Elda miljöriktigt – Det lönar sig!

Som inom så många andra områden har den moderna tekniken och produktutvecklingen gett oss miljövänligare och effektivare brasvärmeprodukter under de senaste åren.

Med höga krav från myndigheter på låga utsläpp av partiklar och tuffa konsumentkrav på en effektiv förbränning har gjort dagens brasvärmekällor mycket effektiva. Därför skall de aldrig jämföras med äldre kaminer och gamla öppna spisar. En modern kamin med Clean Burningteknik är ca 90% renare och ca 40% mer effektiv än en äldre eldstad. Genom att elda på rätt sätt kan du minska utsläppen med 50% enligt Naturvårdsverket.

Ved som brinner i en eldstad

Ved och tändmedel

Tänk på att följa eldningsinstruktioner för just din braskamin. Dessa tips och råd är generella.
Veden skall vara lagom torr, ca 15–20% lufthalt. En bra tumregel är att veden bör legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år. Ved som tas in bör användas inom ett par veckor, annars kan den bli lite väl torr. Ett väldigt torrt vedträ som har en fukthalt under tio procent brinner upp fort och ger därmed lite mindre värme. Dessutom blir utsläppen av föroreningar som sot och kolväten högre när vedträn som är väldigt torra eldas.

Braständare och andra hjälpmedel

För att få bra fart på elden och minimera utsläppen är det bra att använda tändmedel. Antingen kan man använda braständare som till exempel block, tändpåsar och annat som går att köpa i affär eller så kan man använda fint huggna vedträn. Det finns olika verktyg och knivar som kan användas för att spänta ved till tändmedel. Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Använd inte tändvätska, främst för att det kan vara väldigt farligt ur brandsäkerhetssynpunkt men det genererar även mer föroreningar.
Tändsticka som brinner

Tändning av brasan

Tänk på att följa eldningsinstruktioner för just din braskamin. Dessa tips och råd är generella.

När du staplar vedträna i din eldstad är det viktigt att du gör det på ett luftigt sätt. Ett bra sätt att göra det på är att lägga ett par större vedträn underst och sedan att lägga ett par lager till som i en fyrkant. Se till att vedträna i det översta lagret är lite mindre. Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna. Tänd sedan på tändmedlet. Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.

Het glödbädd

Pyreldning

Pyreldning är är det sämsta ur miljösynpunkt. Den bästa förbränningen får du när det brinner friskt och röken från skorstenen är nästan osynlig, det enda du ser är en värmedallring. Svart rök från skorstenen tyder på dålig förbränning (pyreldning) eller dåligt bränsle, ex fuktig ved. Askan i eldstaden ska vara finfördelad och grå. Använd upptändningskuddar för att undvika mycket aska. Vid rätt temperatur i eldstaden bränns också sot bort från eldstadens väggar och glas.

Toppeldning

Med topptändning halverar du utsläppet av partiklar från skorstenen samtidigt som veden utnyttjas mer effektivt.
Kamin med eld

Lufttillförsel

En av de allra viktigaste delarna i en god förbränning är att lufttillförseln är tillräcklig och lagom stor i de olika skedena av eldningen. När elden tänds behövs rikligt med luft. Nyckelordet när brasan väl brinner bra är lagom med luft. Undvik för mycket lufttillförsel, eftersom det gör att brasan brinner för kraftigt, vilket dels innebär mer utsläpp. Undvik också för lite lufttillförsel, som gör förbränningen långsam, vilket även det ger högre utsläpp. En lagom lufttillförsel har man när brasan brinner bra med klara gula lågor, som är livliga men inte för kraftfulla.

Kolla på röken!

Om brasan brinner med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas är förbränningen bra. Ett annat sätt att se ifall du eldar på ett bra sätt är att gå ut och titta på röken som kommer ur skorstenen. Om du eldar bra ska röken från skorstenen helst inte synas alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas. Om röken är gulaktig, svart eller grå är det dock ett tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar. I så fall kan det vara bra att rådfråga din sotare eller energi- och klimatrådgivare på din kommun vad det kan bero på.

Man lägger ved i kaminen

Tre skäl att elda rätt

Genom att elda korrekt minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar till en minskning av lokal förorening.

Ved är en förnybar energikälla och därmed ett klimatvänligt alternativ till fossil uppvärmning. Sot från vedeldning i Norra Europa bidrar till en snabbare uppvärmning i Arktis. Sotet lägger sig på snö och is och drar till sig värme. En korrekt eldning reducerar dessa negativa klimatkonsekvenser.

Med en korrekt eldning sparar du eldstaden vilket betyder mindre underhåll, rena glas och mindre risk för en skorstensbrand. Det är också en trygghet vid strömavbrott.

Att elda korrekt är således bra ut tre perspektiv:

  • Miljövänligt
  • Klimatvänligt
  • Lönsamt och effektivt
Gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer har en särskilt utmärkande förmåga, och det är snabb uppvärmning. Dessutom är de riktigt bra på att både sprida och lagra värmen.

Varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt möte via video, telefon eller hembesök. Du är alltid välkommen direkt till våra butiker.
Läs mer
Gjutjärnskamin Jotul F200
Gasolbrasor

Med en gasolbrasa får du värme, mys och design på det bekvämaste sättet.

Du slipper släpa på ved, sota ned händerna vid tändning av brasan och kan styra intensitet via din telefon.
Läs mer
Gasolbrasa Dru Maestro Eco Wave
Kakelugn

Den tidlösa designen av en kakelugn är det många som faller för.

För en känsla av tidlös och klassisk elegans kan man välja en traditionell kakelugn. Moderna kakelugnar är effektivare än sina föregångare och ett bra val ur många aspekter. Vill man bevara en känsla av tidstypiska detaljer i en renovering finns det moderna alterantiv som passar bra.
Läs mer
Kakelugn från Gabriel
Besök din butik

Det finns många saker att tänka på när man köper kamin.

I denna digitala tidsålder utför vi många av våra sysslor digitalt. Ibland kan det dock kännas tryggt att prata med någon som kan. Därför är du varmt välkommen till någon av våra fyra butiker i Stockholm.
Läs mer