Elda miljöriktigt – Det lönar sig!
Med höga krav från myndigheter på låga utsläpp av partiklar och tuffa konsumentkrav på en effektiv förbränning har gjort dagens brasvärmekällor mycket effektiva. Därför skall de aldrig jämföras med äldre kaminer och gamla öppna spisar. En modern kamin med Clean Burningteknik är ca 90% renare och ca 40% mer effektiv än en äldre eldstad. Genom att elda på rätt sätt kan du minska utsläppen med 50% enligt Naturvårdsverket.
Ved och tändmedel
Braständare och andra hjälpmedel
Tändning av brasan
När du staplar vedträna i din eldstad är det viktigt att du gör det på ett luftigt sätt. Ett bra sätt att göra det på är att lägga ett par större vedträn underst och sedan att lägga ett par lager till som i en fyrkant. Se till att vedträna i det översta lagret är lite mindre. Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna. Tänd sedan på tändmedlet. Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.
Pyreldning
Pyreldning är är det sämsta ur miljösynpunkt. Den bästa förbränningen får du när det brinner friskt och röken från skorstenen är nästan osynlig, det enda du ser är en värmedallring. Svart rök från skorstenen tyder på dålig förbränning (pyreldning) eller dåligt bränsle, ex fuktig ved. Askan i eldstaden ska vara finfördelad och grå. Använd upptändningskuddar för att undvika mycket aska. Vid rätt temperatur i eldstaden bränns också sot bort från eldstadens väggar och glas.
Toppeldning
Lufttillförsel
En av de allra viktigaste delarna i en god förbränning är att lufttillförseln är tillräcklig och lagom stor i de olika skedena av eldningen. När elden tänds behövs rikligt med luft. Nyckelordet när brasan väl brinner bra är lagom med luft. Undvik för mycket lufttillförsel, eftersom det gör att brasan brinner för kraftigt, vilket dels innebär mer utsläpp. Undvik också för lite lufttillförsel, som gör förbränningen långsam, vilket även det ger högre utsläpp. En lagom lufttillförsel har man när brasan brinner bra med klara gula lågor, som är livliga men inte för kraftfulla.
Kolla på röken!
Om brasan brinner med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas är förbränningen bra. Ett annat sätt att se ifall du eldar på ett bra sätt är att gå ut och titta på röken som kommer ur skorstenen. Om du eldar bra ska röken från skorstenen helst inte synas alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas. Om röken är gulaktig, svart eller grå är det dock ett tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar. I så fall kan det vara bra att rådfråga din sotare eller energi- och klimatrådgivare på din kommun vad det kan bero på.
Tre skäl att elda rätt
Genom att elda korrekt minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar till en minskning av lokal förorening.
Ved är en förnybar energikälla och därmed ett klimatvänligt alternativ till fossil uppvärmning. Sot från vedeldning i Norra Europa bidrar till en snabbare uppvärmning i Arktis. Sotet lägger sig på snö och is och drar till sig värme. En korrekt eldning reducerar dessa negativa klimatkonsekvenser.
Med en korrekt eldning sparar du eldstaden vilket betyder mindre underhåll, rena glas och mindre risk för en skorstensbrand. Det är också en trygghet vid strömavbrott.
Att elda korrekt är således bra ut tre perspektiv:
- Miljövänligt
- Klimatvänligt
- Lönsamt och effektivt