Vanliga frågor och svar

Vi har sammanställt denna sida med frågor, svar och information om våra tjänster, produkter och om kaminer i allmänhet så att du lätt ska kunna skaffa dig information.

Tveka inte att höra av dig om du skulle ha några frågor eller funderingar. Om du känner dig osäker är du välkommen att boka ett hembesök av en expert från oss – det är kostnadsfritt!

Insatskamin Jotul I 520 FR

Allmänt

Hjälper ni till med allt?

Javisst, det enda du själv behöver göra är att anmäla till din kommun innan vi börjar montera. Vi är med hela vägen och hjälper dig med allt från val av lämplig kamin till pappersarbete inför montering. Vi hjälper dig gärna med anmälan till kommunen.

Vad kostar det?

Det beror på om du vill ha installation och dina unika förutsättningar för denna. Vi erbjuder möjlighet till ett kostnadsfritt hembesök av en av våra experter, som kan ge dig ett kostnadsförslag på plats.

Kan man få skorstenen i olika färger?

Ja. Standardfärgerna är svart, grå och vit. Man kan även få skorstenen lackad i valfri RAL-färg mot pristillägg.

Hur snabbt kan man få en kamin installerad?

Beror på leveranstider från leverantörer och när vi kan montera. Vanligtvis kan vi montera inom några veckor bortsett från under högsäsong då det kan ta längre tid.

Leveranstider?

Leveranstiden på produkterna varierar vilken tid på året man lägger sin beställning. Under lågsäsong 1-2 veckor, under högsäsong något längre tid.

Kan man köpa kaminen på avbetalning?

Ja. I samarbete med Wasa Kredit ‎ erbjuder vi förmånliga avtal för delbetalning av både kamin och montering. Läs mer om delbetalning.

Kan man utnyttja ROT-avdrag?

Javisst. Du får upp till 30% av monteringskostnaden tillbaka. Är du berättigad till ROT-avdrag behöver vi en blankett underskriven. Denna får du av oss vid beställning. Läs mer om ROT-avdraget här.

Gasolbrasa Dru Maestro Eco Wave

Om kaminer

Behöver man söka bygglov för att installera en braskamin?

Nej, man behöver inte söka bygglov men man måste göra en anmälan till kommunen. De flesta kommuner kräver att en kontrollplan bifogas vid en anmälan. Vi tillhandahåller gärna ett förslag till kontrollplan som du kan bifoga din anmälan till kommunen. Boverket.se har mycket bra information kring byggande i allmänhet.

Blir kaminen varm?

Ja, hela kaminen blir varm. Om ni har barn rekommenderar vi att ni skaffar en barngrind.

Hur hög effekt har kaminen och vilken verkningsgrad levererar den?

En vanlig braskamin levererar mellan 2-6kw. Verkningsgraden ligger normalt mellan 75-80%. Siffrorna är dock individuella och dessa finns angivna i den tekniska specifikationen för respektive kamin.

Hur nära väggen får en kamin stå?

Det beror på typ/modell, men ofta 10 cm från en brännbar vägg.

Går den här kaminen bara att toppansluta?

De flesta kaminerna går både att topp- och bakansluta.

Sotar glasen?

Det gäller att elda rätt och med bra ved, t.ex. riktigt torr björkved. Man bör också se till att ha en skorsten med normalt drag, ca 10pa. Då brukar det inte vara något problem.

Hur får man bort sotet när glaset blivit svart?

Om man eldar med rätt saker – dvs bra, torr ved och inget annat – blir det vanligtvis inget sot på glaset. Det förutsätter dock att man eldar på rätt sätt och att man har en skorsten med normalt drag, ca 10pa. Om man ändå skulle få sot på rutan är ett bra tips att fukta ett tidningsblad, doppa i askan och gnida på den sotiga rutan. Man torkar sedan rent med hushållspapper.

Måste man ha ett golvskydd till kaminen?

Ja, det måste man. De flesta kamintillverkare erbjuder formpassade golvskydd till sina kaminer. Dessa består vanligtvis av plåt eller glas. Man kan även lägga valfritt icke brännbart material (t.ex. sten eller klinkers) på golvet. De måste då sträcka sig 30 cm framför luckans öppning samt 10 cm ut från sidan av kaminen.

Hur långa vedträn kan man använda i kaminen?

Detta varierar från kamin till kamin men generellt så kan man använda minst 30 cm långa vedträn i alla kaminer.

Bra att veta

Vad är bygganmälan?

De flesta kommuner kräver en anmälan om man installerar en eldstad eller förändrar sin befintliga. En bygganmälan skall göras med info om den eldstad och skorsten man önskar. Avvakta arbetet tills du fått ok på arbetet. Boverket.se har en bra lista med länkar till alla kommuners berörda avdelningar.

Vad är maxvikten på träbjälklag?

Maxvikten är totalt ca 300 kg. Man bör dock alltid kontrollera på sina husritningar där det ofta framgår hur mycket man får belasta golvet.

Kan man få täljsten i annan färg?

Täljsten är ett naturmaterial och finns endast i grått. Det finns dock en färg som man kan köpa från leverantören Tulikivi för att måla om sin spis.

Vad kostar det att sätta in en kassett i en öppen spis?

Från drygt 20.000:- efter utnyttjat ROT-bidrag, (exkl. ev. skorstenstätning).

Hur går monteringen till?

Vi lät en kameraman följa med grabbarna på en montering. Se filmen för att skapa en uppfattning av hur det hela går till!

Alla våra montörer är certifierade och kan sitt yrke väl. Det borgar för säker, trygg eldning i din nya kamin.  

Följ med på en montering

Häng med när installationsteamet monterar en kamin och skorsten i en nybyggt villa någonstans i Stockholm.

Eldaskolan

Eldabutiken har producerat en serie videoklipp som kallas Eldaskolan. Här går vi igenom viktiga detaljer kring brasvärme – vilken typ av ved som funkar bäst, hur du eldar miljövänligt och vad man ska tänka på när man väljer kamin.

För fler videoklipp som rör kaminer och eldstäder – besök vår Youtube-kanal.

Elda rätt

Med en korrekt eldning sparar du eldstaden vilket betyder mindre underhåll, rena glas och mindre risk för en skorstensbrand. Det är också en trygghet vid strömavbrott.

Genom att elda korrekt minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar till en minskning av lokal förorening. Dessutom får du mer ut av energin i veden. Ladda hem en pdf med våra viktigast tips och råd.

Hittade du inte svaret du sökte?

Tveka inte att höra av dig till oss, vi ser fram emot att hjälpa dig. Du kan ringa, maila eller komma in till någon av våra butiker för personlig hjälp.