Bastu

Bastu och bastuaggregat

Bastu är inte längre synonymt med de praktiska men desto mindre charmiga skrymslena i 70-talshusens gillestugor. De mörka rummen som mer ofta än sällan förvandlades till förråd är nu ett minne blott.
Istället säger vi välkommen till ljusa och trivsamma rum där lyx och avkoppling står i fokus – en fristad från vardagsstressen, helt enkelt. Vi erbjuder skräddarsydda bastulösningar för dig som längtar efter en värmande tillflyktsort under kalla vinterdagar och mörka sommarnätter.

Att planera sin bastu

Inför bastuköpet finns det en del parametrar att ta i beaktning. Vi på Elda Stockholm kan hjälpa dig med planeringen av bastun, men vissa saker är bra att fundera på innan du kommer till oss.

Bortsett från det rent estetiska finns det förutsättningar som sätter gränser för vad man kan göra. Ett exempel är storleken på bastun – hur många ska få plats? Storleken på bastun påverkar rekommenderad storlek på aggregatet. Och på tal om aggregatet – ska det vara eldrivet eller vedeldat? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

Anpassa aggregatet till rummets storlek

För att lättast veta vilken styrka på bastuaggregat som passar bäst hemma hos dig rekommenderar vi att du utgår från din bastus storlek. En tumregel är att det behövs cirka 1 kilowattimme per 1,3 kubikmeter rumsvolym. Mät rummets höjd, bredd och djup och fråga sedan våra experter vilken styrka som krävs i just din bastu!

Ett felanpassat bastuaggregat kan skapa problem för uppvärmning och livslängd. Ett aggregat med för hög effekt skapar en bastu som värms upp för fort, vilket gör att stenarna inte hinner bli tillräckligt varma – resultatet blir dåliga bastubad med för dåligt med ånga. Ett aggregat med för låg effekt å andra sidan medför att bastun värms upp för sakta – aggregatet tvingas då jobba hårdare vilket förkortar dess livslängd.

Ventilation – a och o för rätt värme

Något av det viktigaste i bastun är ventilationen. Felaktigt utförd ventilation kan resultera i sönderbrända väggar och tak samt alldeles för heta golv och lavar. Det är nämligen så att luftmassa som är kallare än den omgivande temperaturen sjunker ner mot golvet – alltså drar sig den rumstempererade luften ned mot golvet om man inte lyckas blanda den med den varmare luften i bastun.

För att undvika detta finns vissa riktlinjer:

  • Bastuaggregatet och bastudörren bör sitta på samma vägg. Detta då dörrens luftcirkulation snabbt ska kunna blandas med varmluften från aggregatet.
  • Inluftsventilen ska alltid placeras direkt under bastuaggregatet.
  • Utluftsventilen ska ligga på maximalt avstånd från inluftsventilen och ska alltid mynna ut i samma utrymme som dörr och inluftsventil.
Arkitektritad bastu

Det hänger på detaljerna

En bastu är varken mer eller mindre än ett uppvärmt rum utan de rätta tillbehören!

  • Belysning. För att skapa rätt atmosfär i bastun är belysningen viktig. Ett varmt ljus skapar en mer behaglig känsla än starka lampor eller en helt nedsläckt bastu. Idag finns många olika sorters belysning – vanligast är energilampor, halogenlampor, LED-belysning eller ljusfibrer.
  • Lavar. Bastubänkarna får gärna vara i ett kvistfritt trä som inte kådar sig, vanligtvis används ljus asp, al eller cederträ.
  • Panel. Vanligast är fortfarande att välja träpanel för sin bastu – oftast i träslagen gran, furu, cederträ, magnolia, asp, al, ask eller abachi. Men trä är idag inte det enda alternativet, även sten- och glasväggar är populärt.
  • Golv. Precis som för bastulavarna är det viktigt att välja golv med omsorg, det ska kännas svalt och behagligt att gå på och får inte bli halt när det blir blött. Om man väljer plastmatta, klinkers eller trä är en smaksak, men glöm inte en ordentlig fuktspärr.

Exakta logo

Produkter från Exacta

Vi saluför de flesta produkter från Exacta – ett svenskt företag som har arbetat med bastuprodukter i över femtio år. Det ger oss ett av marknadens bredaste bastu- och friskvårdssortiment!

Hör av dig om du går i tankarna på att bygga en bastu eller byta aggregat. Vi kan hjälpa dig med allt från planering till byggnation.

Bastu, vedeldad

Vedeldad bastu

Ett gediget, vedeldat bastuaggregat passar bra i en sommarstuga eller i en fristående byggnad. Det vedeldade aggregatets främsta fördelar är att det är miljövänligare, billigare och drivs utan el. Dessutom sprider den sprakande elden en speciell typ av myskänsla.

Bastu

Eldriven bastu

Ett eldrivet bastuaggregat passar dig som vill kunna basta spontant. Fördelarna med det eldrivna aggregatet är att det går snabbt att värma upp, är enkelt att koppla till husets elsystem samt att det oftast tar mindre plats och kräver mindre skötsel än det vedeldade aggregatet.

Gjutjärnskaminer

Gjutjärnskaminer har en särskilt utmärkande förmåga, och det är snabb uppvärmning. Dessutom är de riktigt bra på att både sprida och lagra värmen.

Varmt välkommen att boka ett kostnadsfritt möte via video, telefon eller hembesök. Du är alltid välkommen direkt till våra butiker.
Läs mer
Gjutjärnskamin Jotul F200
Gasolbrasor

Med en gasolbrasa får du värme, mys och design på det bekvämaste sättet.

Du slipper släpa på ved, sota ned händerna vid tändning av brasan och kan styra intensitet via din telefon.
Läs mer
Gasolbrasa Dru Maestro Eco Wave
Kakelugn

Den tidlösa designen av en kakelugn är det många som faller för.

För en känsla av tidlös och klassisk elegans kan man välja en traditionell kakelugn. Moderna kakelugnar är effektivare än sina föregångare och ett bra val ur många aspekter. Vill man bevara en känsla av tidstypiska detaljer i en renovering finns det moderna alterantiv som passar bra.
Läs mer
Kakelugn från Gabriel
Besök din butik

Det finns många saker att tänka på när man köper kamin.

I denna digitala tidsålder utför vi många av våra sysslor digitalt. Ibland kan det dock kännas tryggt att prata med någon som kan. Därför är du varmt välkommen till någon av våra fyra butiker i Stockholm.
Läs mer